Sisältö


Johdanto


Tervetuloa Keittiksen pariin. Keittis on helppokäyttöinen keittokirjaohjelma, johon voit syöttää reseptisi, kategorioida ne ja tulostaa ne käsinkoskettelemista varten. Tämä ohje käy pikaisesti Keittiksen eri toiminnot läpi. Ja eiköhän ryhdytä heti toimeen.

Ohjelman asentaminen


Keittis on Java-ohjelma, jonka käyttämiseen tarvitaan Java-runtime-environment. Asenna aluksi Java koneellesi sivulla olevien ohjeiden mukaisesti. Itse ohjelman tarvitsemat tiedostot on pakattu yhteen zip-pakettiin jonka voit ladata lataukset -sivulta. Pura paketti haluaamaasi kansioon ja tuplaklikkaa Keittis.exe-tiedostoa käynnistääksesi ohjelman.

Ohjelman toiminnot


Käydään seuraavaksi läpi ohjelman eri toiminnot.

Ohjelman valikot


Tiedosto

Tiedosto-valikosta löydät reseptien lataus- ja tallennusmahdollisuudet. Ohjelma tekee aluksi tiedoston nimeltä Reseptit.xml ja käyttää oletusarvoisesti tätä tiedostoa. Jos et halua tallentaa tiedostoasi eri paikkaan tai ylläpitää useampaa tietokantaa resepteistä, ei sinun tarvitse koskaan ladata tai tallentaa nimellä tiedostoa. Riittää, että tallennat tiedoston aika ajoin Tallenna reseptit-vaihtoehdon valitsemalla.

Voit kuitenkin halutessasi tallentaa reseptit nimellä, eli tallentaa reseptit eri tiedostoon. Valitse tällöin Tallenna nimellä-vaihtoehto ja kirjoita aukeavaan ikkunaan haluamasi nimi resepteille ja klikkaa Save-nappia. Kun haluat ladata reseptit, käytä Lataa reseptit-vaihtoehtoa. Valitse aukeavasta ikkunasta reseptitiedosto, jonka aiemmin tallensit ja klikkaa Open-painiketta.

Valikosta löytyy vielä ohjelman lopetustoiminto Lopeta, joka yksinkertaisesti sulkee ohjelman. Ohjelma varoittaa, jos olet tehnyt muutoksia resepteihin, etkä ole tallentanut niitä vielä.

Asetukset

Tämä osio ohjeesta on vielä kesken.

Ohje

Ohje-valikosta löydät linkin tähän käyttöohjeeseen ja ohjelman kotisivulle. Lisäksi sieltä voit tarkistaa ohjelman versionumeron valitsemalla Tietoa...-kohdan.

Reseptit


Reseptin lisääminen

Reseptit näkyvät vasemmalle olevassa puussa. Jos olet ensimmäistä kertaa käynnistänyt ohjelman, on siinä näkyvillä kolme kategoriaa. Lisää resepti valitsemalla yksi kategorioista ja klikkaa hiiren oikeaa nappia. Valitse sitten avautuvasta valikosta Uusi resepti-vaihtoehto.

Nyt pitäisi oikealla näkyä ainetaulukko, paikka kuvalle ja ohje-tekstikenttä. Lisää reseptille aineita klikkaamalla jälleen hiiren oikeaa nappia ainetaulukon yllä ja valitsemalla Lisää aine. Klikkaa haluaamaasi kohtaa ja syötä taulukkoon aineiden nimiä ja määriä. Jos haluat lisätä reseptille kuvan, klikkaa kuva-aluetta hiiren oikealla napilla ja valitse vaihtoehto Vaihda kuva.

Kirjoita lopuksi reseptin ohje alla olevaan ohje-kenttään. Tallenna reseptisi valitsemalla Tiedosto - Tallenna reseptit.

Reseptin poistaminen

Resepti poistetaan klikkaamalla reseptien nimeä vasemmalla olevassa puussa hiiren oikealla näppäimellä ja valitsemalla Poista resepti. Jos kyseinen resepti on lisätty useaan eri kategoriaan, voit poistaa reseptin kaikista kategorioista kerralla valitsemalla Poista resepti, myös kopiot.

Reseptin nimen vaihtaminen

Reseptin nimen vaihtaminen onnistuu tekemällä kolmoisklikkaus (kyllä, luit oikein) hiiren vasemmalla näppäimellä reseptin nimen päällä. Kirjoita uusi nimi ja paina enter. Vaihtoehtoisesti voit myös painaa F2-funktionäppäintä hiiren klikkailun sijaan.

Reseptin tulostaminen

Reseptin tulostaminen onnistuu avaamalla hiiren oikean napin valikko reseptin yllä ja valitsemalla valikosta kohta Avaa tulostettavaksi. Nyt pitäisi oletus-internet-selaimeen aueta uusi sivu, jossa näkyy valittu resepti. Paina sitten selaimestasi tulostus-painiketta ja näin saat reseptisi tulostettua.

Kategoriat


Kategorioiden hallinta tapahtuu samalla tavalla kuin reseptienkin.

Uusi kategoria lisätään klikkaamalla jonkin kategorian tai reseptin yllä hiiren oikeaa nappia ja valitsemalla avautuneesta valikosta Uusi kategoria.

Kategorian poisto onnistuu vain tyhjille kategorioille, poista siis kaikki reseptit kategoriasta ensin.

Kategorian voi nimetä uudelleen kolmoisklikkaamalla tai painamalla näppäintä F2 kategorian yllä.


Yksi resepti useammassa kategoriassa

Voit lisätä saman reseptin useampaan kategoriaan seuraavasti: valitse resepti ja klikkaa oikealla napilla valikko auki. Valitse sitten Lisää kategoriaan...-vaihtoehto. Nyt saat näkyville kaikki kategoriat mihin kyseistä reseptiä ei ole vielä lisätty. Valitse tästä haluamasi kategoriat ja paina Tee kopiot-nappia. Nyt haluamasi resepti on lisätty kaikkiin valitsemiisi kategorioihin.

Linux/Mac yhteensopivuudesta


Ohjelma on koodattu ja testattu Windows XP -käyttöjärjestelmällä, mutta ohjelman pitäisi myös toimia Linuxilla ja Macilla seuraavin rajoituksin:

  • Keittistä ei voi käynnistää exe-tiedostolla vaan käyttäjän tulee kirjoittaa komentokehotteessa komento "java -jar Keittis.jar"
  • Linkit selaimeen eivät toimi. Eli Käyttöohje ja Ohjelman kotisivu -linkit ohje-valikossa sekä Avaa tulostettavaksi-valinta reseptin valikossa eivät avaa selainta. Reseptien tulostaminen onnistuu kyllä: valittaessa Avaa tulostettavaksi-valinta, tekee ohjelma suorituskansioonsa tiedoston nimeltä Resepti.html, jonka voi manuaalisesti avata selaimella.
  • Ilmeisesti hiiren oikea nappi Keittiksessä ei toimi Mac-OS käyttöjärjestelmällä lainkaan, joten nykyistä versiota ei voi käyttää Macillä. Ongelmaa tutkitaan..